I Danmark er der et stort udvalg af A-kasser (arbejdsløshedskasser) da A-kasser er en central del af det danske velfærdssystem og derfor spiller en vigtig rolle i den økonomiske sikkerhed for både lønmodtagere og selvstændige.
A-kassen er din forsikring mod manglende indkomst i tilfælde af at du mister dit job, A-kassen vil her dække en betydelig del af din indkomst, med dagpenge i 2024 ligger dagpenge beløbet fra din A-kasse på til 20.359 kr. pr md. for en fuldtidsledig.
Dagpenge fra A-kassen er en midlertidig indkomst som du kan modtage mens du er i gang med din aktive jobsøgning.
At kunne få økonomisk sikkerhed fra A-kasserne afhænger dog af at du har et medlemskab hos en A-kasse, og har betalt dit månedlige kontingent til A-kassen, er det ikke tilfældet vil du blive henvist til kontanthjælp som giver en noget lavere ydelse.
Der findes forskellige A-kasser, som hver især er målrettet forskellige brancher og faggrupper, e A-kasse medlemskab giver ikke blot adgang til dagpenge, men også til rådgivning, kurser og hjælp til at søge job.
Mange A-kasser tilbyder desuden efteruddannelsesmuligheder, som kan styrke ens kompetencer og øge chancerne for at komme tilbage på arbejdsmarkedet, A-kasserne er således en vigtig aktør i den danske beskæftigelsespolitik, der hjælper dig som ledig med at komme hurtigt tilbage i arbejde.
Hvem kan få udbetalt dagpenge fra en A-kasse
For at kunne få udbetalt dagpenge fra en A-kasse som ledig, er der flere ting der skal være overholdt:
Medlemskab: Du skal have været medlem af en A-kasse i mindst 12 måneder.
Indkomstkrav: For at kunne få dagpenge fra din A-kasse skal du også opfylde indkomstkravet hvor din indkomst skal have været mindst 263.232 kroner inden for de sidste tre år, du kan maksimalt medregne 21.936 kroner pr. måned
Registrering: for at kunne modtage dagpenge fra din A-kasse, skal du være meldt ledig på jobnet.dk med dit CV klar og stå til rådighed for arbejdsmarkedet
Bopæl: For at kunne få dagpenge fra en A-kasse skal du bo og opholde dig i Danmark
Karantæne: Der er en karantæneperiode hvis det er selvforskyldt ledighed, det betyder at hvis du selv siger dit job op, kan du få en karantæne på tre uger, hvor du ikke kan modtage dagpenge, det gælder også, hvis du afviser et jobtilbud fra Jobcentret.
Nyuddannet og ledig
Når du er studerende er det også væsentligt at overveje et A-kasse medlemskab da du kan få dagpenge fra A-kassen efter endt uddannelse, men der er nogle helt specifikke A-kasse regler som du som studerende skal opfylde:
Studerende og medlemskab af en A-kasse: Du skal være medlem af en A-kasse, hvis du melder dig ind inden for 14 dage efter, at du har afsluttet dit studie, kan du få dagpenge fra den første dag, du er ledig. Hvis du først melder dig ind senere, kan du tidligst få dagpenge en måned efter uddannelsens afslutning
Uddannelsens varighed: For at kunne få glæde af en A-kasse skal uddannelsen være normeret til mindst 18 måneder og være offentlig anerkendt (fx SU-berettiget) for at kunne kvalificere til dagpenge
Sprog- eller tilknytningskrav: Du skal opfylde et sprogkrav (fx bestå ‘Prøve i Dansk 2’) eller et tilknytningskrav ved at have arbejdet et vist antal timer i Danmark, før du kan få penge fra en A-kasse.
Ansøgning til A-kasse: Du skal ansøge om at gøre dine rettigheder gældende senest 14 dage efter, at din uddannelse er afsluttet – har du været medlem af en A-kasse i 1 år eller mere som studerende, kan du få dagpenge fra første dag med ledighed.
Dagpengeperiode: Som nyuddannet kan du modtage dagpenge fra din A-kasse i op til 12 måneder, hvis du ikke har optjent ret til dagpenge på almindelige vilkår gennem tidligere arbejde.
Hvor længe kan man få udbetalt dagpenge fra en A-kasse
Når du modtager dagpenge fra a-kassen, kan du maksimalt modtage dem i to år, i mange tilfælde vil du dog for længst være tilbage på arbejdsmarkedet igen, inden de to år er gået.
Dagpengeperiode
- Varighed: Du kan modtage dagpenge fra din A-kasse i op til 24 måneder inden for en periode på tre år.
- Timer: Dette svarer til 3.848 timer, hvilket er det samlede antal timer, du kan få dagpenge for.
Betingelser for forlængelse
- Ny ret til dagpenge: Hvis du har arbejdet i en ny periode og opfylder betingelserne for medlemskab af a-kassen, kan du få ret til en ny dagpengeperiode.
- Arbejde forlænger dagpengeperioden: Du kan også forlænge din dagpengeperiode ved at arbejde, her vil hver time du arbejder tælle med, fx arbejder du i 1 uge vil det give ret til 2 ugers dagpenge, derfor kan vikararbejde eller sæsonarbejde være en fordel mens du er ledig.
Udbetaling
- I de første tre måneder kan du modtage en højere sats, hvis du opfylder visse betingelser, herunder beskæftigelsestillægget, som kan bringe den samlede udbetaling op på 24.199 kr. pr. måned
Genoptjening af ny dagpengeperiode
Hvis du har opbrugt alle dine måneder på dagpenge, og der ikke længere er mulighed for forlængelse af dagpengeperioden, skal du enten have arbejdet i 1924 timer (et års fuldtidsarbejde) eller have tjent 263.232 kr. for at have fuld ret til dagpenge fra din A-kasse.
Er du deltidsforsikret hos din A-kasse, vil den nødvendige indtægt være 175.488 kr.
Disse beløb er gældende for 2024, og der kan komme nye indkomstkrav.
Hvad sker der når du bliver ledig
Når du bliver ledig og er medlem af en A-kasse er der lagt helt faste rammer for hvad du skal gøre for at få dagpenge, mange kan godt opleve denne periode fra lønmodtager til dagpengemodtager som en stressende periode.
- Når du mister dit job skal du som det første på din første ledighedsdag melde dig ledig, i mange tilfælde kan dette gøres online fremfor at møde fysisk op, du ska oprette og aktivere dit CV på jobnet, dette skal godkendes af din A-kasse.
- Som det næste skal du udfylde en ledighedserklæring, dette gælder også som din ansøgning om dagpenge, den udfyldes ofte online på din A-kasses hjemmeside.
- Det næste der sker er at du bliver indkaldt til en samtale om din ledighed – du får oftest besked om selv at booke din tid til samtalen, et smart system hvor du kan vælge den tid der bedst passer til dig – men der kan også være tilfælde hvor du får tilsendt din indkaldelse med tid og mødested uden selv at have indflydelse. Til samtalen vil vil du få besked om alle de A.kasse regler og krav der skal opfyldes, og der kan være mulighed for at lave en plan om dit fremtidige forløb rettet mod at komme tilbage til dit arbejdsliv igen.
- Du skal som ledig tjekke jobnet minimum hver syvende dag – her vil der være jobforslag du skal gennemgå og du skal også huske at søge det aftalte antal jobs pr uge – dette er vigtigt for at du kan bevare retten til dagpenge så du ikke risikere at komme på kontanthjælp i stedet.
Hvor mange A-kasser er der i Danmark
Det er pt muligt at vælge mellem mere end 20 forskellige A-kasser i Danmark, hvilket er så mange A-kasser at der er mulighed for at vælge den A-kasse der passer bedst til dit behov, du kan fx vælge mellem de tværfaglig A-kasse og den faglige A-kasse.
Hvis du leder efter en billig A-kasse vil du nok skulle lede efter den billigste tværfaglige A-kasse, men det er ofte en fordel at undersøge samtlige A-kasser – eller alle A-kasser som fanger din interesse.
En del gule A-kasser hænger også sammen med gule fagforeninger, her kan du derfor også ofte få en billig fagforening, de fleste gule fagforeninger kan alle melde sig ind i, da de ikke har specialiseret sin indenfor et erhvervsområde og heller ikke laver nogle overenskomster.
Det kan være en fordel at vælge en gul A-kasse og en gul fagforening, da du så ikke behøves at skifte din nuværende A-kasse ud med en ny A-kasse når du skifter job, det er dog vigtigt at pointere at din anciennitet som du har opsparet som medlem af en A-kasse vil følge med over i din nye A-kasse hvis du skulle vælge en ny A-kasse.
Betyder det ikke så meget for dig at det er den billigste A-kasse, hvor du lægger større vægt på at din A-kasse også kan give en helt kompetent rådgivning i forhold til dit erhvervs overenskomst, kan det være en fordel at vælge en A-kasse der høre sammen med din fagforening.
Forskellen på Tværfaglige A-kasser og Faglige A-kasser
Forskellen mellem tværfaglige og faglige A-kasser ligger primært i deres medlemsgrundlag og specialisering, derfor vil du kunne bruge enhver A-kasse som økonomisk sikkerhedsnet, da de billigste A-kasser giver det samme udbetalt som den dyreste A-kasse, dit valg af-A kasse skal derfor omhandle andre ting end økonomisk tryghed.
Bliv medlem af de faglige A-kasser
- Specialisering: Den faglige A-kasse er specialiseret inden for bestemte fagområder eller brancher, såsom akademikere, håndværkere eller offentligt ansatte, det betyder at den faglige A-kasse er i stand til at tilbyde rådgivning og støtte, der er tilpasset specifikke behov og udfordringer inden for det pågældende fag.
- Medlemskrav: For at få medlemskab af en faglig A-kasse skal du typisk være ansat inden for det specifikke fagområde, som a-kassen repræsenterer.
- Rådgivning: En faglig A-kasse tilbyder ofte specialiseret rådgivning om jobsøgning og karrieremuligheder inden for deres område.
Bliv medlem af de tværfaglige A-kasser
- Bredt medlemskab: En tværfaglige A-kasse optager medlemmer fra alle brancher og fagområder, de er designet til at være mere fleksible, hvilket gør det muligt for medlemmer at skifte job eller branche uden at skulle skifte a-kasse, tværfaglige A-kasser kaldes oftest for gule A-kasser
- Lavere priser: Generelt er kontingentet lavere i tværfaglige a-kasser, hvilket gør dem til et økonomisk attraktivt valg for mange, der ønsker at finde den billigste A-kasse.
- Generel rådgivning: Selvom denne type A-kasse tilbyder mindre specialiseret rådgivning, sikrer de stadig dagpenge og grundlæggende støtte til jobsøgning.
Hvilken A-kasse skal du vælge
Hvad der er det bedste A-kasse medlemskab for dig, afhænger derfor af hvad du lægger størst vægt på, ønsker du at blive medlem af en A-kasse der kan give dig præcis rådgivning og vejledning til at finde din vej tilbage til dit arbejdsliv indenfor dit fagområde vil en faglig A-kasse, selvom det er en dyrere A-kasse, måske være det rette valg for dig.
Ønsker du derimod at blive medlem af en A-kasse der er den billigste A-kasse du kan finde, men som arbejder mere tværfagligt, og derfor ikke altid kan give den helt præcise rådgivning indenfor jobsøgningen i dit fagområde, skal du lede efter en tværfaglig A-kasse (gul A-kasse).
Nogle A-kasser kan også give dig andre fordele end økonomisk tryghed med en fornuftig indtægt hvis du skulle komme i den uheldige situation at gå fra lønmodtager til ledig – der er A-kasser der tilbyder medlemmer gratis lønsikring, billige forsikringer, tilbud på overnatninger mm.
Du kan se en liste over en række A-kasser, delt op i faglige og tværfaglige A-kasser.
Gule danske A-kasser:
A-kassens gule liste, der optager medlemmer fra alle brancher
- Det faglige hus
- ASE (Arbejdernes Samvirke Erhverv)
- Krifa (Kristelig fagforening)
- Frie (De Frie Funktionærer)
- Lederne
- Business Danmark
- Min A-Kasse
Faglige A-kasser
A-kassens faglige liste der kun optager medlemmer fra deres brancheområder
- 3F A-kasse: Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos 3F er Industri, byggeri, transport, rengøring og grønne områder.
- HK A-kasse: Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos HK er indenfor administration, handel, HR & personale, IT, kommunikation & marketing, kundebetjening, laboratorie & miljøarbejde, ledelse, logistik & spedition og økonomi.
- FOAs A-kasse: typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos FOA er social & sundhedssektoren, daginstitutioner, rengøring og teknisk service.
- Akademikernes A-kasse: Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos Akademikernes A-kasse er ingeniører, læger, jurister og andre højtuddannede.
- Dansk Metal A-kasse: Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos Dansk metal er metalindustrien, maskinteknik, mekanikere, teleteknik, smede, elektrikere, skibsbygning, blik & VVS og bygge & anlæg.
- BUPL’s A-kasse: Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos BUPL er pædagoger.
- Lederne’s A-kasse: Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos ledernes A-kasse er ledere og funktionærer med lederansvar inden for forskellige sektorer.
- ELF’s A-kasse (El-fagets A-kasse): typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos ELF er elektrikere og andre inden for el-branchen.
- MA A-kasse (Magistrenes A-kasse): Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos MA er akademikere, særligt inden for humaniora og samfundsvidenskab.
- Dansk Sygeplejeråds A-kasse (DSR): Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos Dansk Sygeplejeråd er sygeplejersker og sundhedsprofessionelle.
- SL’s A-kasse (Socialpædagogernes Landsforbund): Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos SL er socialpædagoger og ansatte inden for socialt arbejde.
- TL’s A-kasse (Teknisk Landsforbund): Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos TL er teknikere, designere, og andre inden for tekniske erhverv.
- Kost og Ernæringsforbundets A-kasse: Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos Kost og Ernæringsforbundet er kost- og ernæringsprofessionelle, som diætister og ernæringsassistenter.
- NNF’s A-kasse (Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundets A-kasse): Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos NNF er ansatte inden for fødevareindustrien, som slagtere og bagere.
- Prosa A-kasse: Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos Prosa er IT-professionelle, herunder programmører, systemudviklere og andre med job inden for IT-branchen.
- Frie Skolers Lærerforenings A-kasse (FSL): Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos Frie Skolers Læreforening er lærere og ansatte ved frie grundskoler, efterskoler og højskoler.
- Lærernes A-kasse (LAK): Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos folkeskolelærere, gymnasielærere, og andre undervisere samt studerende inden for lærerfaget.
- CA A-kasse: Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos CA er økonomer, ledere, ingeniører og andre højtuddannede erhvervsprofessionelle. CA A-kasse er særligt populær blandt erhvervsfolk og dem med ledelsesansvar.
- DJOEF A-kasse: Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse DJOEF er jurister, økonomer og samfundsvidenskabelige akademikere.
- FA A-kasse (Funktionærernes og Tjenestemændenes Fælles Arbejdsløshedskasse): Typiske fagområder som kan blive medlem af en A-kasse hos FA er ansatte inden for det offentlige, herunder kontoransatte og andre funktionærer.
- AJKS A-kasse: AJKS A-kasse er en A-kasse for journalister, kommunikationsfolk, sprogmedarbejdere, PR medarbejdere og marketingprofessionelle.
- Virksom: Virksom er en A-kasse (og fagforening) der er for selvstændige/ Franchise og partnere.
At finde den billigste A-kasse der også er den bedste A-kasse
For at finde den billigste og samtidig bedste A-kasse du kan blive medlem af, skal man overveje flere faktorer end blot prisen, da den bedste A-kasse afhænger af individuelle behov og den service, du ønsker.
Her er en trin-for-trin guide til, hvordan du kan finde den A-kasse du kan blive medlem af, der både er billig og passer bedst til dig:
Sammenlign priser på A-kasserne du kan blive medlem af
Start med at sammenligne priser på tværs af de forskellige A-kasser du kan blive medlem af, der findes mange hjemmesider, der tilbyder opdaterede oversigter over priser på A-kasser, tjek for eventuelle medlemsfordele eller rabatter, f.eks. nedsat kontingent for medlemmer under uddannelse.
Undersøg medlemstilbud
Selvom prisen er vigtig, skal du også kigge på, hvad A-kassen tilbyder af goder der kan gavne dit fremtidige arbejdsliv, de bedste A-kasser tilbyder ofte:
- Jobsøgningskurser og workshops.
- Rådgivning om karriereudvikling.
- Netværksmuligheder og faglige arrangementer.
- Hjælp til videreuddannelse og kompetenceudvikling.
Overvej din branche
Hvis du arbejder i en bestemt branche (f.eks. som lærer, akademiker eller håndværker), kan en A-kasse, der er specialiseret i dit fag, være en god investering, de kan ofte tilbyde bedre brancherelateret rådgivning og specifikke kurser, der hjælper dig.
Tjek A-kassernes anmeldelser
Læs anmeldelser af de forskellige A-kasser, mange steder på nettet tilbyder brugere at vurdere deres oplevelse med A-kasser, hvilket kan give dig et indblik i kundetilfredshed, effektivitet og kundeservice.
Overvej kombineret fagforening og A-kasse
Mange A-kasser tilbyder både fagforening og A-kasse i en samlet pakke, som kan gøre det billigere samlet set, overvej, om det kunne være en fordel for dig.
Find tværfaglige A-kasser
Hvis du vil have en billig løsning, kan du kigge efter tværfaglige A-kasser de har ofte lavere priser og er åbne for alle uanset branche, eksempler på de tværfaglige A-kasser er Det Faglige Hus og ASE.
Mange Afdelinger
Det kan også være en fordel at finde en A-kasse og fagforening der har afdelinger flere steder, det kan som medlem give dig større fordele fx at der er en afdeling nær dig, at der er flere medlemmer der til netværksarrangementer og der kan være flere kurser og efteruddannelsesmuligheder, der kan være mulighed for mere specialiseret hjælp mm.
Følges fagforening og A-kasse altid ad?
Du kan have A-kasse og fagforening to forskellige steder, de to medlemskaber er ikke afhængige af hinanden, hvilket betyder, at du frit kan vælge en A kasse og en fagforening fra forskellige organisationer.
Fordele ved at vælge forskelligt
- Valgfrihed: Du kan vælge din nye A-kasse, efter den bedste A-kasse der opfylder dine behov for dagpenge og jobsøgning, og samtidig vælge en fagforening, der er specialiseret i dit erhverv.
- Skræddersyede løsninger: Ved at vælge forskellige steder kan du finde den bedste kombination af ydelser og priser, A-kasse regler vil nok altid være de samme, men der kan være store forskelle på din A-kasses pris, du finder nok ikke en helt gratis A-kasse men det er muligt at finde de billigste A-kasser.
Ulemper ved at vælge forskelligt
- Mindre integration: Hvis A-kassen og fagforeningen ikke arbejder sammen, kan der være mindre koordinering i forhold til dine oplysninger og rettigheder.
- Mulighed for højere omkostninger: Nogle gange kan det være billigere at samle begge medlemskaber ét sted, da mange tilbyder rabatter for samlede pakker, men det er dog muligt at finde så billig A-kasse at det stadig er billigere at have fagforening og A-kasse adskilt.
Forskellen på A-kassen og fagforeningen
Både A-kasse og fagforening tilbyder rådgivning, kurser og hjælp til jobsøgning, men der er forskelle i deres fokus og tilbud.
A-kassens tilbud
En A-kasse er altid gavnlig for dig der er blevet ledig, har du betalt til din A-kasse kan du allerede fra første ledighedsdag efter nuværende job få glæde af din A-kasse, og undgå at komme på en lav ydelse.
- Dagpenge: Med et A-kasse medlemskab har du økonomisk sikkerhed, da du så snart betingelserne er opfyldt kan modtage dagpenge i stedet for din løn, hvis du skulle være så uheldig at blive ledig i en periode.
- Rådgivning: A-kassen giver konkret vejledning om dagpenge, jobmuligheder og uddannelsesforløb.
- Kurser: A-kasserne tilbyder forskellige kurser designet til at hjælpe ledige med at udvikle nye færdigheder eller forbedre eksisterende kompetencer.
- Jobsøgning: A-kassen hjælper med jobsøgning ved at tilbyde ressourcer og støtte til at finde relevante jobåbninger.
- Efteruddannelse: Der er mulighed for at tage kurser på dagpenge, men A-kassen skal godkende kurset, det kan fx inkludere faglige kurser eller længerevarende uddannelser.
Fagforenings tilbud
En Fagforening er ikke kun for dig der er ledig, tværtimod får du ofte den største hjælp fra en fagforening når du er i job, derfor anbefales det ofte at man fremfor en billig fagforening vælger en fagforening med speciale og overenskomst indenfor dit fagområde.
Jobsøgning: Fagforeninger kan også tilbyde hjælp til jobsøgning, men med et mere specifikt fokus på det enkelte fagområde.
Rådgivning: Fagforeninger tilbyder også rådgivning, men deres fokus er mere på juridisk rådgivning og juridisk hjælp i forhold til emner som arbejdsforhold, lønforhandlinger og medlemsrettigheder.
Kurser: Mange fagforeninger tilbyder kurser, der kan være relevante for medlemmernes faglige udvikling, men disse kan variere afhængigt af fagforeningen.