A-kasse for kunstnere

Hvis du er kunstner, har du nok en noget anderledes arbejdsdag end dem, der har et fast 8-16 job. Men ikke desto mindre er det absolut lige så vigtigt for dig, som det er for alle andre, at være medlem af en a-kasse. Hvis du er i tvivl om, hvilken arbejdsløshedskasse du skal vælge, når du er kunstner, kan du læse mere i denne guide og blive klogere på, hvad der passer bedst til din situation.

Artisternes A-kasse for kunstnere

Om du f.eks. er udøvende kunstner, skuespiller, musiker eller gruppe indenfor alle musikgenrer, så kan du blive medlem af Artisternes A-kasse, som er for alle slags kunstnere. Fagforeningen DAF, som står for Dansk Artist Forbund, henviser til Artisternes A-kasse som det bedste valg, når man er kunstner. Selvom DAF og artisternes A-kasse ikke er under samme organisation, så arbejder de meget tæt sammen, og ligger bl.a. under samme tag på deres adresse i København. Men vi anbefaler altid, at du undersøger flere udbydere. Behovene og krav til pris, er typisk forskellig fra person til person.

Du får en økonomisk gevinst, hvis du både er medlem af Artisternes A-kasse og DAF. Et medlemsskab af Artisternes A-kasse koster 405,- kr. om måneden. Hvis du er medlem af begge organisationer, koster det 1084,- kr. om måneden. Der er ingen tvivl om, at du hos Artisternes Arbejdsløshedskasse får en god service, som er skræddersyet til dit slags arbejde. At være kunstner er et noget mere indviklet job end eks. skolelærer når det kommer til bl.a. arbejdsforhold, og det er derfor vigtigt at vælge en a-kasse (og en fagforening, for den sags skyld), som sikrer dig de bedste vilkår. Vælger du at være medlem af både DAF og Artisternes arbejdsløshedskasse, får du rådgivning fra specialister, som har en stor faglig viden og et bredt kendskab til branchen.

Andre arbejdsløshedskasser for kunstnere

Selvom DAF anbefaler Artisternes A-kasse, så har du selvfølgelig mulighed for at vælge andre udbydere. Alle er forskellige og det er helt normalt at vælge andre a-kasser som kunstner. Her ses 3 gode bud på tværfaglige arbejdsløshedskasser, du bør overveje som kunstner.

At vælge en tværfaglig fagforening eller a-kasse kan ofte gøre den månedlige udgift lidt billigere. Disse foreninger og arbejdsløshedskasser har nemlig ofte et rigtig stort medlemstal, og derfor har de mulighed for at sænke priserne ekstra meget. Men de har til gengæld ikke altid specialister ansat indenfor dit arbejdsområde og derfor kan kvaliteten af den service du får, være en anden. Du kan med fordel undersøge deres kompetencer inden for dit kunstnerfelt, inden du tager en beslutning.

Tjek også vores relaterede oversigt med a-kasser for arkitekter her.

Er du allerede medlem hos en udbyder, men vil gerne skifte arbejdsløshedskasse, så er fremgangsmåden nemmere end de fleste tror. Det er ofte flytningen der får de mange til at blive der hvor de er. Du må derfor ikke være bange for at tage skiftet, hvis det kan gavne din karriere eller privatøkonomi.