A-kasse for elever & lærlinge

Mange uddannelser har lærling- eller elevforløb gennem enten hele uddannelsen eller som en del af processen. Det gælder fx for frisører, en del håndværkerfag og mange andre brancher. Som elev og lærling kan du udnytte den store fordel, at du kan blive medlem af en a-kasse helt og aldeles gratis. Langt de fleste a-kasser tilbyder nemlig gratis medlemskab, mens du er studerende, og det er der ingen grund til ikke at drage fordel af. Her ser vi på dine muligheder for at finde en a-kasse for elever og lærlinge.

Ny a-kasse som elev og lærling

I oversigten nedenfor kan du læse mere om de forskellige a-kasser for elever og lærlinge, som du kan vælge mellem. Du kan se information om pris og kontingent, vilkår, særlige fordele og meget mere, så du kan sammenligne mulighederne på kryds og tværs og udvælge dem, der tiltaler dig mest. Det kan være en fordel at vælge en a-kasse, som er specialiseret inden for din branche eller dit fagområde, så du kan få skræddersyet rådgivning samt relevante kurser, workshops mm.

Det er en rigtig god idé at tænke et stykke ud i fremtiden og melde sig ind i en a-kasse allerede som studerende. For selvom det måske ikke er det, du går og tænker på nu og her, så skal du jo ud på arbejdsmarkedet inden for en kortere eller længere periode. Og her forholder det sig desværre sådan, at du ikke er garanteret et job – også selvom du har en elevplads eller lærlingplads.

Hvis du ikke kommer i arbejde, så er du ikke særlig godt stillet økonomisk, og det kan være vanskeligt at finde et relevant og godt arbejde på egen hånd. En a-kasse hjælper dig både med det økonomiske, da medlemskabet giver dig muligheden for at få dagpenge, ligesom de stiller juridisk rådgivning og vejledning til rådighed, så du bliver guidet og støttet i forbindelse med din jobsøgning.

Få gratis medlemskab – tilmeld inden endt studie

Hvis du tilmelder dig allerede som studerende er medlemskabet helt gratis. Og det er det gennem hele dit uddannelsesforløb. Derfor er det ingen grund til at vente, og du bør som minimum gøre det senest ét år inden, du bliver færdiguddannet eller færdigudlært.

På den måde sikrer du dig nemlig, at du kan modtage dagpenge allerede fra første dag som ledig, hvis du ikke skulle få et arbejde som nyuddannet. Melder du dig ind senere, så kan du risikere at skulle vente fx en måned eller længere på støtten, og det kan stille dig i en vanskelig situation rent økonomisk.

Optjen anciennitet, mens du er under uddannelse

Ved at melde dig tidligt ind i en a-kasse for elever eller lærlinge kan du nå at optjene såkaldt anciennitet. Anciennitet henviser til den periode, du har været medlem af a-kassen i, og du skal som nævnt have været medlem af en a-kasse i over et år, før du er berettiget til dagpenge. Det er et krav, som gælder generelt for alle.

Du behøver ikke bekymre dig for, om du vælger den rigtige a-kasse i første omgang, så du bør stadig melde dig ind, selvom du er lidt i tvivl. Du beholder nemlig din anciennitet, selvom du skifter a-kasse – uanset hvilken a-kasse, der er tale om – og det er hverken besværligt eller dyrt at skifte. Så meld dig ind i dag, få gratis medlemskab som elev eller lærling og optjen anciennitet fra første dag.