Hvad du bør vide om lønsikring

Lønsikring er en fordelagtig økonomisk sikkerhed, i tilfælde af at du mister dit job, der er mange gode grunde til at tegne en lønsikring blandt andet er disse tre grunde værd at tage med når du overvejer at købe lønsikring:

Lønsikring giver sikkerhed: En lønsikring dækker op til 90 % af din hidtidige løn, hvilket giver dig en økonomisk tryghed, mens du søger efter nyt arbejde.

Lønsikring giver fleksibilitet: Med en lønsikring får du en fordelagtig supplement til at modtage dagpenge, derfor vil en lønsikring sikre at du nærmer dig økonomisk normaltilstande og du dermed modtager udbetaling der er svarende til op til 90% af din nuværende løn, selv når du er arbejdsløs.

Lønsikrings tilgængelighed: Selvom en lønsikring oftest tilbydes gennem a-kassen, kan du også tegne en lønsikring hos private udbydere der fungerer uden dagpengesystemets bindinger, hvilket er ideelt, hvis du foretrækker en anden løsning til din lønsikring.

At tegne lønsikringen vil være en vigtig forsikring, der hjælper dig med at bevare din levestandard, selv i usikre tider, for her dækker lønsikringen en stor del af din normale løn.

Uanset om du vælger en traditionel vej med lønsikring hos en a-kasse hvor du er medlem eller en privat lønsikring, giver det dig ro i sindet, når lønsikringen dækker en stor del af din normale indkomst mens du navigerer i jobsøgningen.

Lønsikring fungerer sådan, at du betaler et månedligt beløb til dit forsikringsselskab eller a-kasse, og hvis du bliver ufrivilligt arbejdsløs, dækker den en stor del af din tidligere månedlige udbetaling, specifikt modtager du et beløb der er svarende til den samlede udbetaling på 80-90 % af din nuværende løn efter fradrag af dagpenge og arbejdsmarkedsbidrag.

For eksempel, hvis du har en løn på 36.000 kr om måneden og forsikringen dækker 85 %, vil du, efter fradrag af dagpenge på cirka 19.000, modtage yderligere 9.000 fra lønforsikringen, hvilket giver dig en samlet månedlig udbetaling på 28.000 kroner.

Det er værd at bemærke følgende ved en lønsikring:

  • Lønsikring sikrer dig en væsentlig højere udbetaling end dine dagpenge ville give.
  • En lønsikring er mest fordelagtigt, hvis din løn er over 25.000 kroner, da dagpengesatsen ellers er for tæt på din løn.
  • Din dækning gennem din lønsikring varierer afhængigt af, hvor meget du betaler i præmie for din lønsikring.
  • Det er vigtigt at være opmærksom på detaljerne i forsikringsbetingelserne i din forsikringsaftale, da de påvirker din månedlige udbetaling fra din lønsikring.
  • Det er også muligt at vælge en lønsikring hvor forsikringen udover at dække hvis du rammes af ufrivillig arbejdsløshed også dækker under sygdom og du her modtager sygedagpenge.
  • Har du allerede en tilsvarende forsikring kan din anciennitet overføres fra din tidligere forsikring hvis du ønsker at skifte forsikringen til et nyt selskab eller ny dansk a kasse.
  • Når du køber forsikringen er det også vigtigt at være opmærksom på at forsikringen ophører ofte når du fylder 60 år, derefter dækker lønsikring ikke hvis du bliver ufrivilligt ledig eller ramt af sygdom.
  • Du skal typisk have betalt til din lønsikring i 6 mdr. i denne periode må du ikke have første ledighedsdag, eller kendskab til en fremtidig fyring.

At købe lønsikring kan give dig en økonomisk tryghed, da du vil få størstedelen af din nuværende indkomst udbetalt selvom du skulle miste dit job, eller bliver ramt af sygdom, at finde den bedste lønsikring afhænger af dine personlige behov, her er nogle centrale overvejelser, du bør gøre dig:

Det er vigtigt, at du overvejer disse faktorer i forhold til dine behov, for at finde den lønsikring, der passer bedst til dig.

Når du leder efter a kassen med en lønsikring der er billigst for dig, er der et par nøglepunkter, du skal overveje for at du kan træffe det bedste valg for dig.

Her er hvad du bør tænke over i forhold til din lønsikring:

Prioriteter: Er det vigtigste for dig at din lønsikring dækker så meget af din bruttoløn som muligt, selvom det betyder højere månedlige betalinger til din lønsikring? Beslut hvad der vejer tungest for dig.

Popularitet: Betragt a-kasser som FTFa https://ftfa.dk/lonsikring/alt-om-lonsikring/ eller Lederne https://www.lederne.dk/kampagner/loensikring, der er højt ansete og har vundet priser for deres lønsikring, overvej, om det er vigtigt for dig, at andre brugere foretrækker den lønsikring, du vælger, eller om der er andre forsikringer som kan give dig det samme hvis du bliver ledig.

Sammenligning: Det er vigtigt at sammenligne lønsikring hos de forskellige forsikringsselskaber og fagforeninger, på den måde kan du finde den lønsikring der passer bedst til dig i din nuværende situation samt ved ledighed eller hvis du bliver ramt af uarbejdsdygtighed, så du fortsat vil have økonomisk sikkerhed .

Husk, at det handler om at finde en balance, der passer til dit arbejdsliv, dine krav og din økonomi.

Lønsikring for selvstændige

I dag er det også muligt at finde en lønsikring der dækker for selvstændige, lønsikringen kan være en fordel hvis du som selvstændig bliver ramt af sygdom eller af anden grund skal lukke eller sælge din virksomhed.

Undersøg som andre lønmodtagere nøje forsikringsbetingelserne for at finde den lønsikring der kan dække dig ind økonomisk, mens du finder nyt arbejde.

Lønsikring og regler

Når du overvejer at tegne en lønsikring, er der nogle vigtige regler, du skal være opmærksom på.

Disse regler kan variere fra forsikringsselskab til selskab og fra a-kasse til a-kasse, så det er en god idé at undersøge de specifikke krav, inden du beslutter dig.

Her er en kort oversigt over de vigtigste punkter:

Alderskrav for lønsikring: Du skal være over 18 år for at tegne en lønsikring. Der er ofte en øvre aldersgrænse, typisk under 55 år, men dette kan variere, de fleste lønforsikringer ophører, når du bliver 60 år.

Bopælskrav mm når du tegner lønsikring: Du skal også oftest have et dansk cpr nummer, fast bopæl i Danmark, samt arbejde i Danmark, hvilket typisk er de samme regler der gælder for at modtage dagpenge.

Beskæftigelseskrav: Du skal være lønmodtager med en ansættelseskontrakt og ofte arbejde mere end 16 timer om ugen for at kvalificere dig til en lønsikring, specifikke regler kan dog gælde for midlertidigt ansatte eller projektansatte.

Forudgående arbejdsløshed: Du må ikke have forudgående kendskab til din arbejdsløshed, når du tegner forsikringen, og du må ikke have modtaget arbejdsløshedsforsikring inden for de sidste 2 år.

Varighed og skattefradrag: Lønsikringens varighed efter du mister dit arbejde kan variere, men er ofte 12 måneder, der er en karensperiode, som i reglen er 6 eller 12 måneder, før forsikringen træder i kraft. Lønsikring er fradragsberettiget, og du kan få op til 32 % tilbage i SKAT af det, du har betalt.

Det er altid en god idé at kontakte den relevante a-kasse eller forsikringsselskab for at få detaljeret information om de specifikke regler og muligheder, der gælder for dig.