2. oktober – Velfærdsdemonstrationen i Danmark

Photo of author

By Tommy

Dagen 2. Oktober 2007 kendes særligt for velfærdsdemonstrationen mod den daværende regering. En demonstration der bl.a. fandt sted på Christianborgs Slotsplads og med over 100.000 deltagere.

På mange måder en stor og landsdækkende velfærdsdemonstration, med krav om større investeringer i landets velfærd. Det er derfor hvad mange husker 2. Oktober 2007 for. Vi giver dig et historisk tilbageblik i denne artikel. 

 

Aktioner i hele landet

På dagen var der aktioner  i store dele af Danmark, specielt i landets største byer som København, Århus, Odense, Aalborg og i Kolding. Vi har her listet hvor diverse demonstrationer efter planen foregik, i hver enkel by:

  • København: Christiansborg Slotsplads
  • Århus: Rådhudspladsen
  • Odense: Flakhaven
  • Aalborg: Banegårdspladsen / John F Kennedys Plads
  • Kolding: Rådhuspladsen

Deltagere

Af politiske partier var det specielt venstrefløjen (de røde partier) som var blandt demonstrationens deltagere, med Enhedslisten i spidsen.

Af a-kasser og fagforbund kan nævnes LO, FTF, HK, FOA, Dansk Metal, BUPL, DLF, Dansk Socialrådgiverforening og Dansk Sygeplejeråd.

LO’s forman Hans Jensen var blandt hovedtalerne på dagen og det gjorde han foran et talstærkt publikum.

 

Flere penge til kommunerne

En af de vigtige pointer ved demonstrationen 2. oktober 2007, var behovet for flere penge til kommunerne. Således de kunne undgå nedskæringer på centrale områder som skole og daginstitutioner.

Man kan i høj grad kategorisere 2. oktober demonstrationen som “de rødes” kamp mod den borgerlige regering. For at give dig et indblik i velfærdsdemonstrations hovedpunkter, kommer de her:

  • NEJ til nedskæringer.
  • Velfærd til alle – ingen skattelettelser.
  • JA til mere løn og flere penge til kommunerne.
  • JA til udvikling af velfærden – mindre privatisering.

 

Der er ingen tvivl om, at mens alle danskere ønsker mere løn, velfærd og gratis uddannelse kræver det hele finansiering. Så selvom demonstrationen på mange måder var sympatisk og sund, er det altid nemmere at demonstrere når man ikke skal bevise hvordan hele gildet skal finansieres. Det er en vigtig pointe at have med.

 

Deltog du selv i aktionerne den 2. oktober 2007 eller har du noget at tilføje vores artikel? Så tøv ikke med at kontakte teamet bag Din A-kasse. Vi hører gerne om dine oplevelser og minder fra dagen.