Dansk Arbejdsgiverforeningens nyhedsbrev ”Agenda” skriver, at jobomsætningen næsten er på niveauet fra før finanskrisen, og er vokset meget over de sidste kvartaler. Den er størst i København og omegnskommuner omkring hovedstaden, men i Jylland er jobomsætningen også steget markant, og især i trekantsområdet.
Der er mange udskiftninger af medarbejdere rundt omkring i de danske virksomheder for tiden. 750.000 jobs er blevet besat af nye medarbejdere igennem de sidste fire kvartaler. Det er ca. 4 % mere end for et år siden, og det er det højeste niveau siden tallene begyndte at blive opgjort i 2009.
Jobomsætningen er bl.a. vokset med 8 % i Vejle de sidste fire kvartaler, og dette er sammenlignet med året før. Arbejdsmarkedschefen fra Agenda, Michael Petterson, omtaler hele situationen som meget positiv, men han melder også ud, at det kan være en stor udfordring for mange jobcentre.
Udfordringer ved specialiserede funktioner
Michael Petterson fra Agenda siger, at han tydeligt kan se en højere aktivitet i servicefagene, og at det næsten er samme niveau som før finanskrisen. Det betyder dog også, at der er ved at være mangel på arbejdskraft på en del andre områder. Det kan især ses ved de meget specialiserede funktioner, men også ved ufaglært arbejde.
Forskningschefen hos Kraka er enig i, at det er en positiv retning det bevæger sig hen imod, selv om det også kan tyde på, at vi er på vej mod overhedning af arbejdsmarkedet.
Hvis dette er sagen, så vil det hæmme væksten en del, men den øgede jobomsætning kan også betyde, at Danmark er nået et normalt niveau som før krisen, hvor omsætningen var lav.