Mangel på arbejdskraft er ikke problemet, selvom organisationer og politikere efterlyser arbejdsmarkedsreform. Efter endt uddannelse er hver syvende nyuddannede ledig mindst et halv år.
En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhversråd (AE) viser, at ledigheden blandt de nyuddannede dermed er dobbelt så høj som før krisen.
Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening har tidligere advaret om, at manglen på arbejdskraft var kritisk, men efter AE’s analyse vises der at det ikke er så slemt som angivet.
De har begge tidligere opfordret politikerne til at lave nogle arbejdsmarkedsreformer, som skal sikre et øget arbejdsudbud, men ifølge mange eksperter på området er dette ikke optimalt, da antallet af ledige nyuddannede inden for de fleste fag er højt.
Nok arbejdskraft, men mangel på job
Ifølge Flemming Ibsen, som er professor i arbejdsmarkedspolitik på Aalborg Universitet, så er mange nye ledige veluddannede unge, og hvad er så problemet? Virksomhederne må selv sørge for at klæde de unge på, hvis det omhandler et kvalifikationsproblem.
Danskerne er meget lidt mobile i forhold til, hvad man kan forvente i et lille land som Danmark, og det er her udfordringen ligger, ifølge Charlotte Rønhof, underdirektør i DI. DI mener også, at udannelsessystemet har uddannet skævt sammenlignet med arbejdsmarkedets behov, og at mange nyuddannede ikke kan dække behovet for specialiseret arbejdskraft.
Professor Bent Greve fra Roskilde Universitet mener, at det ikke er arbejdskraft der mangler, men job og efterspørgsel.
Dimittendledigheden blandt ingeniører, naturvidenskabsfolk og it-folk er en del højere i dag end tilbage før krisen, viser statistikkerne.